Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ У МЈЕСТУ ЉЕШЕВО КОД ИЛИЈАША

07.12.2022. 09:25

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Видовић Маринка, рођеног 1958. године у Сарајеву, настањен у Лозници, држављанин Босне и Херцеговине и Р Србије и Вујовић Пере, рођеног 1970. године у Сарајеву, настањен у Фекетићу, држављанин Босне и Херцеговине и Р Србије.

 

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ У МЈЕСТУ ЉЕШЕВО КОД ИЛИЈАША

Оптужени се терете да су, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, оптужени Видовић у својству  команданта, а оптужени Вујовић у својству припадника Интервентног вода 1. Илијашке лакојуришне бригаде ВРС, на подручју мјеста Љешево, опшптина Илијаш, током мјесеца јуна 1992. године поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

 

 

Оптужени се терете да су дана 5.6.1992. године, заједно са другим лицима, извршили напад на цивилно становништво бошњачке националности у мјесту Љешево, током којег је вршено паљење кућа и лишавање слободе цивилног становништва које није успјело побјећи а које је након тога, под пријетњом оружјем, постројено у дворишту једне куће гдје су двојица оптужених, лично и директно, заједно са још најмање 5 припадника исте јединице, пуцањем из ватреног оружја убили двадесет цивила, углавном чланова породица Фазлић, Маснопита, Авдукић и др., међу којима је било жена и старијих лица, те теже ранили два лица.

 

У оптужници се наводи да је након убиства цивила заробљено сво преостало становништво бошњачке националности, најмање 100 лица, међу којима мушкарци, жене и дјеца, који су одведени у присилно затварање у мјесту Подлугови.

 

 

 

 

 

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 19 свједока, међу којима један свједок уз додијељене мјере заштите, 2 стручна вјештака судско-медицинске струке, прилагањем изјава преминулих свједока, те свједочењем оштећених чланова породица убијених, као и прилагањем више од 120 доказних материјала.

 

Оптужени се терете за кривично дјело - злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Редигована оптужница

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba