Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI U MJESTU LJEŠEVO KOD ILIJAŠA

07.12.2022. 09:25

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Vidović Marinka, rođenog 1958. godine u Sarajevu, nastanjen u Loznici, državljanin Bosne i Hercegovine i R Srbije i Vujović Pere, rođenog 1970. godine u Sarajevu, nastanjen u Feketiću, državljanin Bosne i Hercegovine i R Srbije.

 

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI U MJESTU LJEŠEVO KOD ILIJAŠA

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, optuženi Vidović u svojstvu  zapovjednika, a optuženi Vujović u svojstvu pripadnika Interventnog voda 1. Ilijaške lakojurišne brigade VRS, na području mjesta Lješevo, općina Ilijaš, tijekom mjeseca lipnja 1992. godine postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

Optuženi se terete da su dana 5.6.1992. godine, zajedno sa drugim osobama, izvršili napad na civilno pučanstvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Lješevo, tijekom kojeg je vršeno paljenje kuća i lišavanje slobode civilnog pučanstva koje nije uspjelo pobjeći a koje je nakon toga, pod prijetnjom oružjem, postrojeno u dvorištu jedne kuće gdje su dvojica optuženih, osobno i izravno, zajedno sa još najmanje 5 pripadnika iste jedinice, pucanjem iz vatrenog oružja ubili dvadeset civila, uglavnom članova obitelji Fazlić, Masnopita, Avdukić i dr., među kojima je bilo žena i starijih osoba, te teže ranili dvije osobe.

 

 

 

U optužnici se navodi da je nakon ubojstva civila zarobljeno svo preostalo pučanstvo bošnjačke nacionalnosti, najmanje 100 osoba, među kojima muškarci, žene i djeca, koji su odvedeni u prinudno zatočenje u mjestu Podlugovi.

 

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 19 svjedoka, među kojima jedan svjedok uz dodijeljene mjere zaštite, 2 stručna vještaka sudsko-medicinske struke, prilaganjem izjava preminulih svjedoka, te svjedočenjem oštećenih članova obitelji ubijenih, kao i prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

 

 

 

Optuženi se terete za kazneno djelo - zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 

 

 

 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba