Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 8 ЛИЦА У ПРЕДМЕТУ РАИЛИЋ ДАЛИБОР И ДР.

06.12.2022. 13:27

У оквиру предмета обухваћени су докази из Sky и Аном апликација, а оптужено је укупно 8 лица која се терете за организовани криминал повезан са више тешких кривичних дјела почињених у периоду од 2020. до 2022. године, укључујући и убиство начелника крим-полиције Приједор, Раденка Башића.

 

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 8 ЛИЦА  У ПРЕДМЕТУ РАИЛИЋ ДАЛИБОР И ДР.

Оптужени су:

 

    1.   Раилић Далибор, зв. “Дуги”, рођен 1985. године у Бањој Луци

    2.   Миљатовић Александар, рођен 1988. године у Санском Мосту

    3.   Репајић Игор, рођен 1990. године у Загребу

    4.   Гредељ Харис, рођен 1986. године у Приједору

    5.   Вујовић Мирјана, рођена 1979. године у Билећи

    6.   Симић Жељко, рођен 1979. године у Бијељини

    7.   Ивковић Александар, зв. “Саша”, рођен 1985. године у Билећи

    8.   Гвозден Горан, рођен 1982. године у Босанској Градишки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У оптужници се наводи да су оптужени, након претходног међусобног договора кориштењем криптованих апликација, кријумчарили опојну дрогу кокаин и марихуана у више наврата коју су кријумчарили, транспортовали, скривали и даље пласирали на илегалном нарко-тржишту у Босни и Херцеговини, као и иностранству.

  

Надаље, оптужени Раилић се терети да је велике износе новца, које је незаконито стекао чињењем кривичних дјела нарко-криминала, користио за куповину станова, некретнина, скупоцјених возила, као и држао на банковним рачунима, те је од Суда БиХ затражено и извршено блокирање имовине оптуженог, а током поступка тражиће се одузимање цјелокупне незаконито стечене имовине.

 

 

 

 

 

 

 

Оптужени Раилић, Миљатовић и Репајић терете се да су, након што је оптужени Раилић организовао групу људи са циљем убиства начелника крим-полиције Приједор, Раденка Башића, а ради спречавања истрага за организовани криминал и кријумчарење опојних дрога, приступили организованој групи у оквиру које је оптужени Миљатовић дана 21.3.2022. године починио тешко убиство Раденка Башића употребом ватреног оружја на јавном мјесту у раним јутарњим часовима, које је због суровости извршења, као и чињенице убиства полицијског службеника, тешко нарушило безбједносну ситуацију у Приједору и цијелој Босни и Херцеговини.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оптужени се терете за кривична дјела: организирани криминал (чл. 250 КЗ-а БиХ), неовлаштени промет опојним дрогама (чл. 195. КЗ-а БиХ), прање новца (чл. 209) и тешко убиство (чл. 125. КЗ-а РС), као кривично дјело за које се по важећем закону може изрећи казна доживотног затвора.

 

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 76 свједока, 4 стручна вјештака из различитих области, као и прилагањем више стотина доказа, међу којима су и докази из Sky и Аном апликација добијени у међународној правној помоћи и међународном размјеном доказа од партнерских институција земаља ЕУ и свијета.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оптужница ће током дана бити прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 

Редигована оптужница

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba