Вијести

У ТУЖИЛАШТВУ БиХ ОДРЖАН САСТАНАК О ПРОЦЕСУИРАЊУ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА ИЗ ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ АУТОРСКИХ ПРАВА

30.11.2022. 15:22

Званичници Тужилаштва БиХ, замјеник главног тужиоца Исмет Шушкић и руководитељка Одсјека за међународну правну помоћ и друга кривична дјела, Нивес Каневчев, са тужиоцима и сарадницима, састали су се са заступницима компаније United Media.

У ТУЖИЛАШТВУ БиХ ОДРЖАН САСТАНАК О ПРОЦЕСУИРАЊУ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА ИЗ ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ АУТОРСКИХ ПРАВА

На састанку је разговарано о активностима у процесуирању предмета из области повреда и заштите ауторских права која су дефинисана у Глави XXI Кривичног закона БиХ, а у надлежности су Тужилаштва БиХ.

Област заштите ауторских права важан је сегмент владавине права на европском путу Босне и Херцеговине, а уједно област у којој починиоци кривичних дјела могу остваривати незакониту имовинску корист незаконитом и недозвољеном дистрибуцијом аудио и видео садржаја, сателитских сигнала итд.

Представници Тужилаштва БиХ упознали су учеснике састанка са активностима које се проводе у процесуирању предмета из ове области, те појаснили на који начин носиоци ауторских права могу помоћи у раду тужилаштва и агенција за провођење закона.

Специфичности ове области су што се кршење ауторских права, осим у физичкој форми са конкретним носачима штампаног материјала, слике, звука, софтверских програма, може одвијати и на интернету у дигиталном простору итд., што значајно отежава рад агенција за провођење закона, захтијева кориштење инструмената међународне правне помоћи, специјалистичка стручна вјештачења и друге активности.

На састанку је закључено да ће се активности на спречавању злоупотребе и кршења ауторских права наставити и у будућности.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba