Vijesti

U TUŽITELJSTVU BiH ODRŽAN SASTANAK O PROCESUIRANJU KAZNENIH DJELA IZ OBLASTI ZAŠTITE AUTORSKIH PRAVA

30.11.2022. 15:22

Dužnosnici Tužiteljstva BiH, zamjenik glavnog tužitelja Ismet Šuškić i rukovoditeljica Odsjeka za međunarodnu pravnu pomoć i druga kaznena djela, Nives Kanevčev, sa tužiteljima i suradnicima, sastali su se sa zastupnicima tvrtke United Media.

 

U TUŽITELJSTVU BiH ODRŽAN SASTANAK O PROCESUIRANJU KAZNENIH DJELA IZ OBLASTI ZAŠTITE AUTORSKIH PRAVA

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima u procesuiranju predmeta iz oblasti povreda i zaštite autorskih prava koja su definirana u Glavi XXI. Kaznenog zakona BiH, a u nadležnosti su Tužiteljstva BiH.

Oblast zaštite autorskih prava važan je segment vladavine prava na europskom putu Bosne i Hercegovine, a ujedno oblast u kojoj počinitelji kaznenih djela mogu ostvarivati nezakonitu imovinsku korist nezakonitom i nedozvoljenom distribucijom audio i video sadržaja, satelitskih signala itd.

Predstavnici Tužiteljstva BiH upoznali su sudionike sastanka sa aktivnostima koje se provode u procesuiranju predmeta iz ove oblasti, te pojasnili na koji način nositelji autorskih prava mogu pomoći u radu tužiteljstva i agencija za provedbu zakona.

Specifičnosti ove oblasti su što se kršenje autorskih prava, osim u fizičkoj formi sa konkretnim nosačima tiskanog materijala, slike, zvuka, softwerskih programa, može odvijati i na internetu u digitalnom prostoru itd., što značajno otežava rad agencija za provedbu zakona, zahtijeva korištenje instrumenata međunarodne pravne pomoći, specijalistička stručna vještačenja i druge aktivnosti.

Na sastanku je zaključeno da će se aktivnosti na sprječavanju zlouporabe i kršenja autorskih prava nastaviti i u budućnosti.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba