Vijesti

EUROPSKI KOMESAR ZA SUSJEDSTVO I PROŠIRENJE POSJETIO TUŽITELJSTVO BiH

29.11.2022. 14:13

U Tužiteljstvu BiH održan je sastanak glavnog tužitelja Milanka Kajganića sa tužiteljima i suradnicima, sa europskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem (Oliver Varhely), šefom Izaslanstva EU i specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini, veleposlanikom Johannom Sattlerom i njihovim suradnicima.

 

EUROPSKI KOMESAR ZA SUSJEDSTVO I PROŠIRENJE POSJETIO TUŽITELJSTVO BiH

S obzirom da je nadležnost komesara EU, između ostalog, fokusirana na reformske procese i jačanje vladavine prava u zemljama regije Zapadnog Balkana, na sastanku je razgovarano o aktivnostima Tužiteljstva BiH u jačanju vladavine prava i sigurnosti, na europskom putu Bosne i Hercegovine.

Glavni tužitelj Kajganić upoznao je komesara Varhelyja o aktivnostima koje Tužiteljstvo BiH provodi u borbi protiv organiziranog prekograničnog kriminala, korupcije, ilegalnih migracija, neovlaštenog prometa opojnih droga, terorizma i svih drugih kaznenih djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH a koja su u fokusu regionalne i međunarodne suradnje.

Sastanku su nazočili i tužitelji koji postupaju u predmetima u kojima se ostvaruje međunarodna suradnja sa institucijama Europske unije, kao i predmetima sa Sky i Anom aplikacijama, u kojima se ostvaruje suradnja sa strukturama EUROPOLA i partnerskim institucijama iz više zemalja EU.

Glavni tužitelj Kajganić na sastanku je istakao važnost povezivanja institucija i agencija za provedbu zakona iz Bosne i Hercegovine sa partnerskim institucijama iz zemalja EU, kao što su EUROPOL, EUROJUST i dr., kao ključnih instrumenata za uspješnu borbu protiv kriminala.

Komesar Varhely i veleposlanik Sattler istakli su da strukture EU pružaju potporu Tužiteljstvu BiH i jačanju kapaciteta ove institucije od samog početka, izgradnje i opremanja kapaciteta, te osiguranja opreme i resursa koji su potrebni za uspješan rad institucije za provedbu zakona, kao i da su vladavina prava i sigurnost građana među najvažnijim segmentima na putu BiH prema europskim integracijama.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba