Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG PUČANSTVA I RATNIH ZAROBLJENIKA

28.11.2022. 12:14

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Lučarević Kerima,  rođenog 1958. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG PUČANSTVA I RATNIH ZAROBLJENIKA

Optuženi se tereti da je, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između dijelova bivše JNA i TO R BiH na području Sarajeva, u vremenskom razdoblju od 03.05. do polovice svibnja 1992. godine, u okviru svojih ovlasti, u svojstvu zapovjednika Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti da, dana 03.05.1992. godine, nakon što je izvršen napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih osoba uposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih naroda,  u svojstvu zapovjednika Vojne policije, nije poduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršitelje ubojstava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi tjelesno i psihičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršitelje ovih djela.

Optužnica Tužiteljstva BiH odnosi se i na događaje od 03.05.1992. godine, koji se odnose na stradanje 8 ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatočeni u prostorijama FIS-a, Štaba TO R BiH u zgradi Predsjedništva R BiH i petom spratu Centralnog zatvora.

Optuženi se tereti da je počinio kaznena djela ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173., ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz članka 174., ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175., te protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja iz članka 177., a sve u svezi sa člankom 180. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba