Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA I RATNIH ZAROBLJENIKA

28.11.2022. 12:14

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Lučarević Kerima,  rođenog 1958. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA I RATNIH ZAROBLJENIKA

Optuženi se tereti da je, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između dijelova bivše JNA i TO R BiH na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 03.05. do polovine maja 1992. godine, u okviru svojih ovlaštenja, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti da, dana 03.05.1992. godine, nakon što je izvršen napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih naroda,  u svojstvu komandanta Vojne policije, nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih djela.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se i na događaje od 03.05.1992. godine, koji se odnose na stradanje 8 ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 lica, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba TO R BiH u zgradi Predsjedništva R BiH i petom spratu Centralnog zatvora.

Optuženi se tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173., ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 174., ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175., te protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja iz člana 177., a sve u vezi sa članom 180. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba