Vijesti

NA LOKALITETU GORNJA CRČA-VIŠEGRAD, PRONAĐENI I EKSHUMIRANI POSMRTNI OSTACI ŽRTAVA NESTALIH U PROTEKLOM RATU

18.11.2022. 12:59

Istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na terenu, u mjestu Gornja Crnča, opština Višegrad, gdje po nalogu tužioca koordinira rad svih službenih lica koja učestvuju u procesu ekshumacije i traženja nestalih lica.

 

NA LOKALITETU GORNJA CRČA-VIŠEGRAD, PRONAĐENI  I EKSHUMIRANI POSMRTNI OSTACI ŽRTAVA NESTALIH U PROTEKLOM RATU

Na navedenoj lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci najmanje dva lica, a potraga se nastavlja.

Podaci o mogućoj lokaciji na kojoj se nalaze tijela dobijeni su zajedničkim aktivnostima i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, SIPA-e i INO BiH, a lokalitet se nalazi u blizini mjesta gdje su prije 4 mjeseca takođe pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize biti upućeni u kosturnicu u Goraždu.

Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, a tačan identitet bit će utvrđen nakon DNK analize.

Na ekshumaciji, koju vodi istražilac Tužilaštva BiH, učestvuju ljekar patolog sudske medicine, predstavnik Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, predstavnik Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici MUP-a RS PS Višegrad.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba