Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEDOZVOLJENOG PROMETA AKCIZNE ROBE – CIGARETA I DUHANA VEĆE VRIJEDNOSTI

17.11.2022. 12:39

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv MURATOVIĆ ENESA, rođenog 1967. godine u Zvorniku, državljanina BiH.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEDOZVOLJENOG PROMETA AKCIZNE ROBE – CIGARETA I DUHANA VEĆE VRIJEDNOSTI

Prema navodima optužnice, Muratović se tereti da je, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, tokom 2020. i 2021. godine, počinio pet krivičnopravnih radnji na način da se neovlašteno bavio nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda na području Tuzle i Zvornika, odnosno, u namjeri dalje prodaje, prevozio i  skladištio cigarete i duhan veće vrijednosti u prostorijama koje je privremeno koristio, a za koju akciznu robu nije posjedovao nikakvu dokumentaciju, odnosno koji nisu bili obilježeni akciznim markicama.

Prilikom izvršenih pretresa pronađene su cigarete u ukupnoj količini od 12.071 pakli raznih marki i proizvođača i sitno rezani duhan u količini od 40 kg, tržišne vrijednosti od više desetina hiljada KM.

Optuženi se tereti da je posjedovao i namjeravao prodavati proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH,  čime je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. u vezi sa članom 26. KZ-a BiH, a sve u vezi sa članom 54. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba