Vijesti

PREDSTAVNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SUDJELOVALI NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

16.11.2022. 15:00

Delegacija tužilaca i saradnika iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, na čelu sa rukovodiocem Odjela i zamjenikom glavnog tužioca Ivanom Matešićem, sudjelovala je na Regionalnoj konferenciji tužilaca o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, koja je održana u Beogradu, 10. i 11. oktobra 2022. godine.

PREDSTAVNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SUDJELOVALI NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

Na regionalnoj konferenciji sudjelovao je i glavni tužilac pri MRMKS-u, Serge Brammertz.

Na sastanku je zaključeno da je proces ustupanja predmeta protiv nedostupnih osoba ključni instrument regionalne saradnje i važan korak  u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina u regionu. Nadalje, zaključeno je da je unapređenje zaštite i podrške žrtvama i svjedocima ratnih zločina bitan segment osiguranja vladavine prava i da tužilaštva u regionu trebaju razvijati kapacitete za pomoć žrtvama i svjedocima kako bi se osiguralo njihovo prisustvo i sudjelovanje u procesima za ratne zločine u zemljama regiona.

Pitanje traženja nestalih osoba, kao jedan od bitnih segmenata donošenja istine i pravde žrtvama, također je ocijenjeno kao jedan od najvažnijih prioriteta na koji se trebaju fokusirati tužilaštva u regionu.

Tužioci iz regiona također su istakli značaj podrške koju pruža Tužilaštvo MRMKS-a u Den Haagu u prevazilaženju poteškoća u procesuiranju koje se pojave u praksi kao i svim drugim bitnim pitanjima.

Domaćin konferencije bilo je Tužilaštvo za ratne zločine R Srbije, a Regionalna konferencija tužilaca u Beogradu održana je uz podršku Misije OSCE-a, projekta GIZ, kao i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

Integralni tekst zaključaka


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba