Вијести

САСТАНАК РУКОВОДИЛАЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ И ТУЖИЛАШТВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СРБИЈЕ

03.11.2022. 12:18

У Тужилаштву БиХ одржава се радни састанак тужилаца који раде на предметима ратних злочина у Тужилаштву БиХ и ТРЗ Р Србије, а централне теме састанка односе се на кривично процесуирање предмета у којима два тужилаштва реализују сарадњу и комуникацију, размјену информација и доказа и друге процесне активности.

 

САСТАНАК РУКОВОДИЛАЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ И ТУЖИЛАШТВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СРБИЈЕ

У оквиру састанка потписан је и Споразум о разумијевању и сарадњи у области подршке свједоцима, оштећенима и жртвама ради њиховог учешћа у кривичном поступку за ратне злочине, а који су потписали главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић и главни тужилац Тужилаштва за ратне злочине Србије Снежана Станојковић.

Овај споразум настојаће жртвама и свједоцима олакшати учествовање у судским процесима, а такође ће омогућити бржу и директнију сарадњу двију правосудних институција, нарочито у области координације активности повезаних са свједоцима и жртвама, које су неизоставни дио сваког судског поступка у предметима за ратне злочине, а који се у многим предметима могу налазити у једној или другој држави.

Споразум ће олакшати комуникацију са свједоцима, организовање њиховог свједочења, као и друге активности које су директно повезане са активностима оштећених лица у предметима ратних злочина.

Током посјете и радног састанка тужилаца биће разговарано о помоћи и асистенцији у предметима у којима два тужилаштва већ остварују комуникацију и сарадњу.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba