Вијести

ЕВРОПСКИ ДАН ПРАВОСУЂА ОБИЉЕЖЕН У ТУЖИЛАШТВУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

25.10.2022. 13:18

Одржавањем свечаног колегија, представљањем резултата рада које је изложио главни тужилац Миланко Кајганић, као и плана активности у наредном периоду, обиљежен је Европски дан правосуђа који се у великом броју институција у земљама ЕУ и Савјета Европе обиљежава 25. октобра.

ЕВРОПСКИ ДАН ПРАВОСУЂА ОБИЉЕЖЕН У ТУЖИЛАШТВУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Тужилаштво БиХ почетком наредне године обиљежава 20 година рада и постојања те се, у складу са усвојеном Комуникацијском стратегијом, реализују активности које се односе на сарадњу са академском заједницом, невладиним сектором, као и представницима жртава и оштећених у предметима ратних злочина и свим другим лицима која долазе у контакт са тужилаштвом.

У досадашњем раду Тужилаштво БиХ подигло је оптужнице против више од 6500 лица оптужених за кривична дјела из надлежности тужилаштва, од чега је више од 1000 лица оптужено за ратне злочине и тешка кршења међународног хуманитарног права.  

У предметима ратних злочина у судницама је више од 13 500 свједока, од чега више од 2/3 свједоци тужилаштва, дало своје исказе и помогло утврђивању истине и на овај начин су жртве добиле прилику да кажу истину о страдањима која су заувијек обиљежила њихове животе и животе њихових породица.

Борба против некажњености ратних злочина, као и одлучна борба против организованог криминала, корупције, тероризма и других кривичних дјела из надлежности тужилаштва наставиће се и у наредном периоду, на европском путу Босне и Херцеговине.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba