Вијести

ОПТУЖЕНИ У ПРЕДМЕТУ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ

12.10.2022. 14:05

Оптужени Ахмед Ифткхар (1977), држављанин Пакистана, који је у оквиру предмета кодног назива “Липа” оптужен за организовано кријумчарење великог броја илегалних миграната, у потпуности је признао кривицу за кривична дјела за која га терети оптужница Тужилаштва БиХ.

ОПТУЖЕНИ У ПРЕДМЕТУ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ

За оптуженог је предложена казна од 3,5 године затвора, као једна од највећих казни до сада изречених за ово кривично дјело.

У оквиру споразума предложено је и одузимање незаконите имовинске користи у износу од око 78 000 КМ.

У предмету кодног назива “Липа”, Тужилаштво БиХ је у сарадњи са партнерским агенцијама и институцијама за провођење закона разоткрило, лишило слободе и процесуирало 16 лица, држављана БиХ као и страних земаља, који су дјеловали као организована група за врбовање, кријумчарење, скривање и транспорт преко границе БиХ у Р Хрватску и даље према земљама ЕУ великог броја илегалних миграната који нису имали основе за законит боравак у БиХ.

Дио оптужених споразумно је признао кривицу, а против дијела оптужених судски поступак је у току. У предмету је остварена значајна сарадња са партнерским институцијама из региона и иностранства.

Процесуирање предмета “Липа” значајно је утицало на смањење кривичних дјела из области илегалних миграција, нарочито на подручју Унско-санског кантона.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba