Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 5 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA IZBORNE NEZAKONITOSTI U BOSANSKOM NOVOM / NOVOM GRADU

04.10.2022. 12:24

Nakon što su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, postupajuća tužiteljica ispitala je osumnjičene u prisustvu njihovih advokata, te je prema Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih 5 osumnjičenih osoba.

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 5 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA IZBORNE NEZAKONITOSTI U BOSANSKOM NOVOM / NOVOM GRADU

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene:

1.   Halilović Suvadu, rođenu 1954. godine, Bosanski Novi / Novi Grad

2.   Vakufac Emiru, rođenu 1970. godine, Bosanski Novi / Novi Grad

3.   Hamzagić Ramiza, rođenog 1967. godine, Bosanski Novi / Novi Grad

4.   Džafić Ismeta, rođenog 1958. godine, Bosanski Novi / Novi Grad

5.   Mehinović Ismeta, rođenog 1970. godine, Bosanski Novi / Novi Grad

Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija o svim okolnostima počinjenja krivičnih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto. Temeljitom istragom tužilaštva i policijskih agencija nastojat će se identifikovati sve osobe povezane sa ovim krivičnim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti.

Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog krivičnih djela: Izborna prijevara iz člana 154. KZ-a BiH i Uskraćivanje biračkog prava iz člana 150. KZ-a BiH.

Također, tužilaštvo BiH u komunikaciji sa CIK-om BiH preduzima aktivnosti kako bi se osigurali uslovi potrebni za održavanje zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba