Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА И МЈЕРА ЗАБРАНЕ ЗА ОСУМЊИЧЕНЕ У АКЦИЈАМА “STORAGE” И “INSIDER”

28.09.2022. 15:54

Након испитивања осумњиченог у предмету “Storage”, који се након вишемјесечног бјекства предао Тужилаштву БиХ, поступајући тужиоци упутиће према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњиченог Јекић Дарија, рођеног 1987. године у Добоју.

 

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА И МЈЕРА ЗАБРАНЕ ЗА ОСУМЊИЧЕНЕ У АКЦИЈАМА “STORAGE” И “INSIDER”

Притвор ће бити предложен из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке а), б) и ц) ЗКП-а БиХ, односно због опасности од бјекства осумњиченог, опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето.

Осумњичени је под истрагом и између осталог се терети да је као члан организоване криминалне групе, комуницирајући путем апликације “Sky”, договарао и учествовао у тешким кривичним дјелима организованог криминала, неовлаштеног међународног промета опојним дрогама “марихуана” и “хероин” у великим количинама, као и постављању експлозивне направе на објекту на подручју Градишке.

Такође, тужилац у предмету кодног назива “Insider”, након испитивања осумњиченог, упутиће према Суду БиХ приједлог за одређивање строгих мјера забране које укључују и кућни притвор за осумњиченог Прашовић Адиса, рођеног 1979. године у Сарајеву, запосленог као инспектор у полицији МУП-а КС.

С обзиром да је извршење кривичног дјела задокументовано истрагом, те узевши у обзир исказ који је у присуству адвоката дао осумњичени, предложене су мјере забране како би се обезбиједило неометано провођење истраге и даљег поступка против осумњиченог.

Осумњичени је под истрагом због коруптивних кривичних дјела, кориштења полицијских овлаштења и капацитета за незаконито достављање информација лицима из крим миљеа, те је потребно да се удаљи из полицијских структура за вријеме трајања истраге.

Приједлози за одређивање мјера притвора и забране биће у законском року прослијеђени Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba