Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA I MJERA ZABRANE ZA OSUMNJIČENE U AKCIJAMA “STORAGE” I “INSIDER”

28.09.2022. 15:54

Nakon ispitivanja osumnjičenog u predmetu “Storage”, koji se nakon višemjesečnog bjekstva predao Tužilaštvu BiH, postupajući tužioci uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Jekić Darija, rođenog 1987. godine u Doboju.

 

PRIJEDLOG PRITVORA I MJERA ZABRANE ZA OSUMNJIČENE U AKCIJAMA “STORAGE” I “INSIDER”

Pritvor će biti predložen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom i između ostalog se tereti da je kao član organizovane kriminalne grupe, komunicirajući putem aplikacije “Sky”, dogovarao i sudjelovao u teškim krivičnim djelima organizovanog kriminala, neovlaštenog međunarodnog prometa opojnim drogama “marihuana” i “heroin” u velikim količinama, kao i postavljanju eksplozivne naprave na objektu na području Gradiške.

Također, tužilac u predmetu kodnog naziva “Insider”, nakon ispitivanja osumnjičenog, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje strogih mjera zabrane koje uključuju i kućni pritvor za osumnjičenog Prašović Adisa, rođenog 1979. godine u Sarajevu, uposlenog kao inspektor u policiji MUP-a KS.

S obzirom da je izvršenje krivičnog djela zadokumentovano istragom, te uzevši u obzir iskaz koji je u prisustvu advokata dao osumnjičeni, predložene su mjere zabrane kako bi se osiguralo neometano provođenje istrage i daljeg postupka protiv osumnjičenog.

Osumnjičeni je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela, korištenja policijskih ovlaštenja i kapaciteta za nezakonito dostavljanje informacija osobama iz krim miljea, te je potrebno da se udalji iz policijskih struktura za vrijeme trajanja istrage.

Prijedlozi za određivanje mjera pritvora i zabrane bit će u zakonskom roku proslijeđeni Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba