Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEOVLAŠTENOG MEĐUNARODNOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA

27.09.2022. 13:56

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEOVLAŠTENOG MEĐUNARODNOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA

-      BOŠNJAK MLADENA, rođenog 1981. godine u Fojnici, ranije osuđivanog, državljanina BiH i R Hrvatske, i

-      DRAKUL BOJANA, rođenog 1989. godine u Foči, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, kao članovi grupe za organizovani kriminal, sa jasno definisanim ulogama i zadacima, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, realizovali neovlašten prevoz radi međunarodne prodaje, prenos i isporuku opojne droge “marihuana”, odnosno supstanci ili preparata koji su propisima proglašeni opojnim drogama.

Prema navodima optužnice, postupajući po uputama organizatora grupe, optuženi su držali opojnu drogu, istu preuzeli i prevezli iz Foče do Kiseljaka, smjestili je u namjenski prepravljen bunker u teretnom motornom vozilu, te realizovali neovlašten prevoz i isporuku ukupno 81,165 kg opojne droge iz Bosne i Hercegovine preko R Hrvatske u R Sloveniju, sa ciljem krajnjeg odredišta u R Njemačkoj.

U optužnici se navodi da je navedena opojna droga pronađena i privremeno oduzeta na graničnom prelazu Gruškovje, u Republici Sloveniji, prilikom kontrole teretnog motornog vozila, a jedan od sudionika koji je uhapšen tokom transporta pravosnažno je presuđen od strane pravosudnih organa R Slovenije.

Optužnica je podignuta na osnovu dokaza prikupljenih tokom istrage, kao i dokaza pribavljenih putem međunarodne pravne pomoći koja je provedena u saradnji sa Državnim tužilaštvom Republike Slovenije.

Optuženi se terete za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 1.,  u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba