Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 6 ЛИЦА ЗБОГ ВИСОКЕ КОРУПЦИЈЕ

16.09.2022. 13:10

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу због коруптивног дјеловања у процесу конкурса за запослење у Граничној полицији БиХ, незаконитог захтијевања и примања великих износа новца од кандидата у процесу, као и других повезаних кривичних дјела.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 6 ЛИЦА ЗБОГ ВИСОКЕ КОРУПЦИЈЕ

Оптужени су:

1. Рејхан Раковић, рођен 19.01.1980. године у Бихаћу, запосленик Граничне полиције БиХ, предсједник Комисије за провођење процедуре конкурса за пријем запосленика, држављанин БиХ

2. Енсар Салчиновић, рођен 09.09.1991. године у Сарајеву, запосленик Граничне полиције БиХ, држављанин БиХ

3. Кенит Чакић, рођен 02.05.1994. године у Бугојну, раније осуђиван, држављанин БиХ

4. Армин Отузбир, зв. “Пипа”, рођен 30.11.1991. године у Травнику, држављанин БиХ

5. Мирза Рамљак, рођен 26.12.1985. године, у Сарајеву, држављанин БиХ

6. Ивица Сабљо, рођен 06.05.1980. године у мјесту Поклечани, Посушје, запосленик Граничне полиције БиХ, члан Комисије за провођење процедуре конкурса за пријем запосленика, држављанин Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Оптужени се терете да су, дјелујући као увезана група, незаконито захтијевали и примали новац од кандидата који су конкурисали за радна мјеста полицијских службеника у Граничној полицији БиХ, како би помоћу коруптивног дјеловања и злоупотребе положаја исходили и омогућили већи број бодова, као и пријем истих у радни однос у Граничној полицији, а за себе прибављали незакониту имовинску корист.

Истрагом је утврђено да су оптужени захтијевали и примали новац у износу од 10 до 30 хиљада КМ од кандидата, како би у оквиру својих овлаштења погодовали њиховом проласку на конкурсу и запослењу у Граничној полицији БиХ.

Након окончане истраге коју је тужилаштво провело заједно са партнерским институцијама и агенцијама за провођење закона, наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 34 свједока и стручних свједока-вјештака, као и прилагањем више стотина доказних материјала.

Тужилаштво БиХ затражило је и одузимање незаконите имовинске користи у износу од више од 100 000 КМ, која је заплијењена у тужилачкој и полицијској акцији.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba