Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEDOZVOLJEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

13.09.2022. 14:26

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jakovljević Stanislava, zv. ”Karas”, rođenog 1972. godine u Konjicu, nastanjen u Šamcu.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEDOZVOLJEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

Optuženi se tereti da je u kući i pomoćnim objektima koje je koristio posjedovao mašinu za rezanje i proizvodnju duhana, kao i veliku količinu rezanog duhana (192 kilograma), koji nije bio obilježen akciznim markicama, niti je optuženi posjedovao dokumentaciju za rezani duhan.

U optužnici se navodi da je optuženi postupao suprotno odredbama Zakona o akcizama u BiH jer se navedene duhanske prerađevine smatraju akciznim proizvodom i kao takve, prije stavljanja u promet, moraju biti obilježene akciznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH.

Izvršenjem ovog krivičnog djela nanosi se šteta budžetu Bosne i Hercegovine, kao i zdravlju stanovništva, stavljanjem u promet duhanskih proizvoda koji ne prolaze propisane standarde kvalitete.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba