Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ У ИЗНОСУ ОД 109.081 КМ

25.08.2022. 12:25

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ У ИЗНОСУ ОД 109.081 КМ

- МАТКА ГОЛЕМЦА, рођеног 1980. године у Мостару, држављанина Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Оптужени се терети да је,  у периоду од мјесеца децембра 2019. године па до половине мјесеца јуна 2020. године, радећи у својству директора и одговорног лица за заступање правног лица „Двор“ д.о.о. Мостар, не пружајући захтијеване податке, односно пружајући лажне податке о стеченим опорезивим приходима и другим чињеницама од утицаја на утврђивање износа пореских  обавеза, избјегао плаћање пореза на додату вриједност (ПДВ) у износу од 109.081 КМ, за коју суму је оштетио буџет БиХ.

Оптужницом је предложено изрицање мјере одузимање противправно стечене имовинске користи прибављене кривичним дјелом у наведеном износу.

Оптужени се терети да је избјегао да плати давања прописана пореским законодавством Босне и Херцеговине пружањем лажних података о чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа обавеза, чиме је починио кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. став 3. у вези са ставом 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba