Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD 109.081 KM

25.08.2022. 12:25

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD 109.081 KM

- MATKA GOLEMCA, rođenog 1980. godine u Mostaru, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Optuženi se tereti da je,  u periodu od mjeseca decembra 2019. godine pa do polovine mjeseca juna 2020. godine, radeći u svojstvu direktora i odgovornog lica za zastupanje pravnog lica „Dvor“ d.o.o. Mostar, ne pružajući zahtijevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih  obaveza, izbjegao plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 109.081 KM, za koju sumu je oštetio budžet BiH.

Optužnicom je predloženo izricanje mjere oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u navedenom iznosu.

Optuženi se tereti da je izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba