Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО У РЕГУЛАТОРНОЈ АГЕНЦИЈИ ЗА КОМУНИКАЦИЈЕ (РАК) БиХ

25.08.2022. 10:24

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Бурековић Јасмине, зв. ”Јасна” рођене 1955. године у Зеници, држављанка БиХ, запослена у својству службеног лица у институцијама БиХ, у Сектору за финансијско-рачуноводствене послове Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО У РЕГУЛАТОРНОЈ АГЕНЦИЈИ ЗА КОМУНИКАЦИЈЕ (РАК) БиХ

Оптужена се терети да је, ради стицања незаконите имовинске користи, фалсификовала а потом и употријебила налоге за подизање новца са девизног рачуна Регулаторне агенције за комуникације, у више од 30 наврата, у различитим износима најчешће од неколико стотина па до 3750 евра.

У оптужници се наводи да је оптужена на налозима фалсификовала потписе овлаштених лица-потписника из РАК-а БиХ, па након тога налоге овјеравала службеним печатом.

На наведени начин оптужена је незаконито подигла и присвојила новац у укупном износу од 34.440,00 ЕВР (67.358,79 КМ) као наводне аконтације за службена путовања запосленика РАК-а БиХ, који новац потом није полагала у девизну благајну Регулаторне агенције за комуникације БиХ већ исти задржавала за себе, а рачуноводству институције достављала фалсификоване податке како би прикрила стварно стање на девизном рачуну.

Оптужена се терети да је као као службено лице у институцијама Босне и Херцеговине, са циљем прибављања противправне имовинске користи, подносила лажне обрачуне, односно лажне налоге за исплате, чиме је починила продужено кривично дјело - Превара у служби из члана 222. став 3. у вези са ставом 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba