Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 4 OSOBE OSUMNJIČENE ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL

24.08.2022. 15:15

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputit će prema Sudu BiH prijedlog pritvora za osumnjičene:

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 4 OSOBE OSUMNJIČENE ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL

1.         Stjepić Vasilije, zv. „Profa“, rođen 1967. godine u Brčkom, državljanin BiH i Kraljevine Švedske

2.         Blagojević Mitar, zv.  „General“, rođen 1986. godine u Foči, državljanin BiH

3.         Čalija Miroslav, rođen 1975. godine u mjestu Zijemlje, Mostar, zaposlen kao policijski službenik MUP-a HNK, državljanin BiH i R Srbije

4.         Šiniković Dražen, rođen 1980. godine u Konjicu, državljanin BiH.

Pritvor za osumnjičene biće zatražen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni u predmetu Milan Matković i dr. su pod istragom zbog organizovanog kriminala povezanog sa više teških krivičnih djela, kao i koruptivnim krivičnim djelima koja se odnose na zloupotrebu policijskih kapaciteta u izvršenju krivičnih djela i pomaganju počiniocima.

Aktivnosti se odnose na predmet u kojem se realizuje međunarodna saradnja u krivičnom gonjenju nosilaca struktura organizovanog kriminala, nakon dešifrovanja kriptovanih aplikacija koje su koristili pripadnici organizovanih kriminalnih grupa u BiH, zemljama regiona, EU i svijeta.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba