Vijesti

NA LOKALITETU KACELJ U OPŠTINI FOČA ZAVRŠENA EKSHUMACIJA PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH

24.08.2022. 12:08

Pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jednog lica, kao i dijelovi odjeće i obuće. Posmrtni ostaci upućeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Goražde.

NA LOKALITETU KACELJ U OPŠTINI FOČA ZAVRŠENA EKSHUMACIJA PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH

Stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine, na lokalitetu Kacelj u okolini Ustikoline u opštini Foča, po nalogu postupajućeg tužioca koordinirao je rad ovlaštenih službenih lica na ekshumaciji/asanaciji terena i potrazi za posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata.

Tokom ekshumacije pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje jednog lica, koji su upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Aktivnosti su realizovane u zajedničkoj saradnji Tužilaštva BiH sa Federalnom upravom civilne zaštite, a ekshumacija je provedena na izuzetno nepristupačnom lokalitetu koji je prethodno deminiran.

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su istražilac Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudsko-medicinske struke, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski službenici MUP-a BPK Goražde.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba