Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

19.08.2022. 15:44

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Вејо Арнела, рођеног 1984. године у Сарајеву, држављанина БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Оптужени се терети да је, за уговорени новчани износ, прихватом и превозом омогућио мигрантима незаконит боравак на подручју БиХ. Наведени мигранти су претходно од стране њима познатог лица илегално преведени преко граничне линије из Р Србије у БиХ, а све у циљу даљег пребацивања у земље ЕУ.

Оптужени је након преузимања и приликом недозвољеног транзита миграната кроз територију БиХ откривен и спријечен заустављањем од стране полицијских службеника МУП-а ЗДК, у мјесту Оглавак, општина Зеница, који су прегледом затекли 17 илегалних мигранта држављане Пакистана и Бангладеша.

Оптужени се терети да је поступио супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем,  члану 7. Закона о граничној контроли и члану 8. Закона о странцима и то свјесно и знајући да кријумчарени мигранти немају властите важеће путне исправе и да не испуњавају услове за законит боравак на подручју БиХ, у намјери прибављања имовинске користи превозом омогућио боравак кријумчареним лицима у БиХ, чиме је починио кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. став 2. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba