Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTENI MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIM DROGAMA

15.08.2022. 13:36

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTENI MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIM DROGAMA

- GORANA GORANOVIĆA, rođenog 1980. godine u Šamcu, državljanina BiH i R Srbije, i

- ŽELJKA STAVRIĆA, rođenog 1987. godine u Gradačcu.

Optuženi se terete da su u periodu od početka 2020. godine, pa sve do 25.02.2022. godine, djelujući kao organizovana grupa ljudi u više navrata, vršili neovlaštenu međunarodnu nabavku opojne droge „cannabis“ i “kokain” sa područja R Crne Gore i R Srbije, a potom vršili dalju prodaju opojnih droga na području BiH.

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, optuženi su nakon organizovanog i izvršenog krijumčarenja opojnu drogu skladištili i za veće ugovorene novčane iznose prodavali na ilegalnom narko-tržištu te na navedeni način pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 32.496 KM.

Optuženi su opojnu drogu krijumčarili u različitim količinama najčešće od nekoliko stotina grama do nekoliko kilograma, koju su prodavali za iznose od 750 eura do 15 800 KM. Najčešće su koristili šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu opojne droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate cijene za kupljene navedene opojne droge.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba