Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР И МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ОСУМЊИЧЕНИМ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И ВИСОКУ КОРУПЦИЈУ У ПРЕДМЕТИМА “ТРАНСПОРТЕР” И “СТОРИЏ”

11.08.2022. 11:41

Тужилац Тужилаштва БиХ поднио је приједлог за одређивање мјере притвора за осумњичене СРЂАНА РАЂЕВИЋА, рођеног 2000. године у Градишци, држављанина БиХ и ДАВОРИНА ПОПОВИЋА, рођеног 1980. године у Травнику, држављанин БиХ и Р Србије.

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР И МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ОСУМЊИЧЕНИМ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И ВИСОКУ КОРУПЦИЈУ У ПРЕДМЕТИМА “ТРАНСПОРТЕР” И “СТОРИЏ”

Мјера притвора затражена је због опасности од бјекства осумњичених, опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето.

У погледу осумњичених:

-  РОБЕРТА РАДОНИЋА, рођеног 1969. године у Градишци, држављанина БиХ, службеника ОБА-е, и

-   МИЛОША ЛУКАЈИЋА, рођеног 1989. године у мјесту Гламоч, држављанина БиХ, полицијског службеника запосленог у Граничној полицији БиХ,

поступајући тужилац је предложио одређивање мјера забране из члана 126. и 126.а ЗКП-а БиХ, односно предложене су мјере забране напуштања мјеста боравишта, забрана посјећивања одређених мјеста или подручја, те забрана састајања са одређеним лицима.

Такође, осумњиченом Милошу Лукајићу предложена је мјера забране обављања службене дјелатности из члана 126.а став 1. тачка а) ЗКП-а БиХ.

Осумњиченима се ставља на терет да су починили кривична дјела организованог криминала, у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама, недозвољен промет акцизних производа у вези са кривичним дјелом кријумчарења.

Осумњичени Радонић се терети и да је починио кривично дјело повреда тајности поступка и одавање тајних података,  а осумњичени Лукајић кривично дјело примање дара и других облика користи и кривично дјело повреда тајности поступка.

Посебну тежину почињењу кривичних дјела дају елементи високе корупције и злоупотребе капацитета и ресурса  важних државних институција за провођење закона, ради остварења незаконите имовинске користи.

У оквиру истражних активности прикупљене су информације и докази да су осумњичена лица, као чланови организоване криминалне групе, дуже вријеме вршила кривична дјела организираног криминала повезана са кријумчарењем и неовлаштеним прометом великих количина опојних дрога, као и кријумчарењем опојних дрога из сусједних земаља ради даље препродаје у Босни и Херцеговини, те даље дистрибуције према илегалном нарко-тржишту земаља Европске уније и на тај начин стицала незакониту имовинску корист, као и на лица која су користећи свој службени положај помагала овим осумњиченим да не буду откривени од органа гоњења, одавањем тајних података.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским полицијским институцијама, наставља истрагу са циљем потпуног расвјетљавања и документовања незаконитог дјеловања осумњичених и извршења кривичних дјела у овом предмету. 

Приједлог притвора упућен је Суду БиХ, гдје се очекује заказивање рочишта по приједлогу тужилаштва. 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba