Vijesti

ULOŽENA ŽALBA NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU U PREDMETU VELIKI PARK

02.08.2022. 13:29

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine uputila je Apelacionom odjeljenju Suda BiH žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu za četvoricu optuženih za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz KZ-a BiH.

 

ULOŽENA ŽALBA NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU U PREDMETU VELIKI PARK

Žalba je upućena zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Optuženi Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić se terete za zločin počinjen u mjesecu aprilu 1992. godine, a koji se odnosi na zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela 8 pripadnika JNA srpske nacionalnosti, čiji posmrtni ostaci dvojice ubijenih su djelimično pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.

U žalbi je tužiteljica stavila akcenat na dokaze i iskaze svjedoka kojima se optuženi Dragan Vikić i Jusuf Pušina terete po komandnoj odgovornosti u smislu odnosa nadređeni-podređeni, koji su bili informisani o zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela. U odnosu na optužene Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, koji se terete kao individualni počinioci,  akcenat je stavljen na krivičnopravne radnje koje su kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava odreda počinili zajedno sa pripadnicima odreda čiji je komandant bio Dragan Vikić.

Uloženom žalbom traži se da se prvostepena presuda ukine, ponovo zakaže pretres te optuženi oglase krivima i kazne po zakonu.

Žalba je upućena Sudu Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba