Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА УДРУЖИВАЊЕ РАДИ ЧИЊЕЊА КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА И КРИВОТВОРЕЊЕ НОВЦА

22.07.2022. 10:21

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Спаховић Бењамина, рођеног 1997. године у Сарајеву, Локмић Јахје, рођеног 1994. године у Сарајеву i Зовко Ање, рођене 1995. године у Холандији.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА УДРУЖИВАЊЕ РАДИ ЧИЊЕЊА КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА И КРИВОТВОРЕЊЕ НОВЦА

1.   Спаховић Бењамина, рођеног 1997. године у Сарајеву

2.   Локмић Јахје, рођеног 1994. године у Сарајеву

3.   Зовко Ање, рођене 1995. године у Холандији.

Оптужени се терете да су, након што се првооптужени Спаховић удружио са више лица ради вршења кривичних дјела стављања у оптицај лажног новца на подручју Сарајева и БиХ, наведеној групи приступили оптужени Локмић и Зовко, те су током 2021. године, након што је оптужени Спаховић набављао већу количину фалсификованих новчаница у апоенима од 100 евра, вршили пласман фалсификованих новчаница у платни промет Босне и Херцеговине на подручју Сарајева, Травника, Витеза, Бусоваче и других мјеста.

Истрагом је утврђено да су оптужени у најмање 8 наврата, на различитим продајним мјестима и објектима, у промет пласирали фалсификоване новчанице, углавном купујући робу мање вриједности како би добијали остатак новца у исправним новчаницама.

На наведени начин оптужени су остваривали незакониту имовинску корист, те наносили штету грађанима и правним лицима, као и платном промету у Босни и Херцеговини, чиме су починили кривична дјела – удруживање ради чињења кривичних дјела (члан 249. КЗ-а БиХ), а у вези са кривичним дјелом кривотворења новца из члана 205. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba