Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA UDRUŽIVANJE RADI ČINJENJA KRIVIČNIH DJELA I KRIVOTVORENJE NOVCA

22.07.2022. 10:21

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Spahović Benjamina, rođenog 1997. godine u Sarajevu, Lokmić Jahje, rođenog 1994. godine u Sarajevu i Zovko Anje, rođene 1995. godine u Holandiji.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA UDRUŽIVANJE RADI ČINJENJA KRIVIČNIH DJELA I KRIVOTVORENJE NOVCA

Optuženi se terete da su, nakon što se prvooptuženi Spahović udružio sa više osoba radi vršenja krivičnih djela stavljanja u opticaj lažnog novca na području Sarajeva i BiH, navedenoj grupi pristupili optuženi Lokmić i Zovko, te su tokom 2021. godine, nakon što je optuženi Spahović nabavljao veću količinu krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura, vršili plasman krivotvorenih novčanica u platni promet Bosne i Hercegovine na području Sarajeva, Travnika, Viteza, Busovače i drugih mjesta.

Istragom je utvrđeno da su optuženi u najmanje 8 navrata, na različitim prodajnim mjestima i objektima, u promet plasirali krivotvorene novčanice, uglavnom kupujući robu manje vrijednosti kako bi dobijali ostatak novca u ispravnim novčanicama.

Na navedeni način optuženi su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu građanima i pravnim osobama, kao i platnom prometu u Bosni i Hercegovini, čime su počinili krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnih djela (član 249. KZ-a BiH), a u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenja novca iz člana 205. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba