Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

20.07.2022. 14:23

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Скендеровић Адне, рођене 1996. године у Зеници, настањена у Сарајеву, држављанке БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

Оптужена се терети да је, ради остваривања незаконите имовинске користи, осмислила и реализовала незаконите активности како би преко аеродрома Тузла извршила кријумчарење троје илегалних миграната који нису испуњавали услове за законит боравак у Босни и Херцеговини.

Наиме, оптужена се терети да је на подручју Цазина, уз обећање награде, од држављана БиХ са тог подручја, прибавила БиХ документе-пасоше од два одрасла лица и једног дјетета.

Наведене путне исправе је ставила на располагање илегалним мигрантима, двјема одраслим лицима и једном малољетном дјетету са подручја Сирије и Марока, како би их недозвољено превела преко државне границе Босне и Херцеговине лажним представљањем као држављана БиХ.

Након тога су кријумчарени мигранти, користећи наведене путне исправе, лажно се представљајући држављанима Босне и Херцеговине, приступили пасошкој контроли Граничне полиције БиХ на међународном граничном прелазу Међународни аеродром Тузла којом приликом су откривени у покушају недозвољеног превођења и преласка преко државне границе из Босне и Херцеговине у Краљевину Шведску.

Оптужена се терети да је поступала супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем и члану 7. став 2. Закона о граничној контроли и то свјесно и знајући да кријумчарени мигранти немају властите важеће путне исправе и да не испуњавају услове за законит улазак у државе Европске уније, нити су у тим државама имали одобрен боравак или пребивалиште, поступала у намјери прибављања имовинске користи за себе и друге и покушала недозвољено превести мигранте преко државне границе, чиме је починила кривично дјело - Кријумчарење лица из члана 189. став 1. КЗ-а БиХ.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba