Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA SASTAO SE SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE SAD-a

20.07.2022. 08:32

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, sa tužiteljicom Suadom Pašić, sastao se sa predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, gđom Natalijom Šušak, službenicom za ljudska prava Ambasade SAD-a, g. Frankom Bradsherom, rezidentnim pravnim savjetnikom Programa za razvoj, pomoć i edukaciju tužilaštava u inostranstvu Ministarstva pravosuđa SAD-a (US DoJ/OPDAT), kao i njihovim saradnicima.

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA SASTAO SE SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE SAD-a

Na sastanku je razgovarano o radu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne imigracije, kao i neformalne mreže tužilaca i istražilaca u BiH u borbi protiv trgovine ljudima, a zvaničnici Ambasade SAD-a upoznali su v.d. glavnog tužioca  Kajganića da je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a objavilo Izvještaj o trgovini ljudima za ovu godinu u kojem se kvalifikuje i status Bosne i Hercegovine u borbi protiv ovih krivičnih djela.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i njegov Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija postupa u velikom broju predmeta u kojima se u borbi protiv ove vrste krivičnih djela, realizuje regionalna i međunarodna saradnja, te su i u ovoj godini provedene zajedničke međunarodne operacije sa ciljem procesuiranja identifikovanih  počinilaca ovih krivičnih djela.

Također, Tužilaštvo BiH i Udarna grupa nastavit će sa implementacijom preporuka iz Izvještaja.

V.d. glavnog tužioca Kajganić zahvalio se zvaničnicima iz SAD-a na pomoći i podršci koju Vlada SAD-a pruža Tužilaštvu BiH, agencijama za provođenje zakona i pravosuđu Bosne i Hercegovine.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba