Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ДЕРВЕНТЕ

18.07.2022. 12:08

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Бјелошевић Андрије, рођеног 1954. године у Дервенти.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ДЕРВЕНТЕ

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у Босни и Херцеговини, у својству начелника ЦСБ Добој, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата, чије одредбе штите жене против сваког напада на њихову част и достојанство, а нарочито од силовања и сексуалног злостављања.

Он је оптужен да је током 1992. и 1993. године, у више наврата наоружан долазио у угоститељски објекат на подручју Дервенте гдје се налазило више затворених жена на принудном раду, те је у најмање четири наврата, под пријетњом силе и принуде, починио силовање и сексуално злостављање жене бошњачке националности, што је код наведене жртве проузроковало тешке физичке и психичке озљеде и посљедице које су проузроковале трајна оштећења здравља оштећене.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело - ратни злочин против цивилног становништва.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати извођењем 10 свједока и стручних вјештака, од којих четири свједока под мјерама заштите како би се заштитио дигнитет и достојанство оштећених у овом предмету, те прилагањем око 30 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ који је исту потврдио.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba