Вијести

УЛОЖЕНЕ ЖАЛБЕ НА ПРВОСТЕПЕНЕ ПРЕСУДЕ У ПРЕДМЕТИМА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ГЛАМОЧУ И ЛОКАЊУ

15.07.2022. 14:14

Тужиоци Посебног одјела за ратне злочине, након запримања првостепених пресуда, у законском року изјавили су жалбе на пресуде.

 

УЛОЖЕНЕ ЖАЛБЕ НА ПРВОСТЕПЕНЕ ПРЕСУДЕ У ПРЕДМЕТИМА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ГЛАМОЧУ И ЛОКАЊУ

У предмету против Сувара Душка, оптуженог за ратни злочин силовања и сексуалног злостављања жртава бошњачке националности на подручју Гламоча 1992. године, жалба је уложена на висину казне од 6 година затвора, која је изречена првостепеном пресудом, као и одлуку о имовинско-правном захтјеву оштећених жртава. Тужилаштво БиХ сматра да тежина почињеног злочина изискује строжију казну, као и да суд треба удовољити и усвојити одштетни захтјев оштећених жртава, те је због наведеног изјављена жалба на пресуду.

Такође, поступајући тужилац у предмету за злочине против човјечности  над жртвама бошњачке националности у Локању код Зворника, 1992. године, уложио је жалбу на првостепену пресуду.

Пресудом у предмету Горан Максимовић и др. су четворица оптужених осуђени на затворске казне један од 8, а тројица по 15 година затвора, а четворица оптужених ослобођени оптужби. Жалба је уложена на ослобађајући дио пресуде, као и на висину изречене казне оптуженима који су оглашени кривим.

У почињеном ратном злочину над колоном цивила у мјесту Локањ заробљено је 86 цивилних жртава, од којих је 67 убијено.

Тужилаштво је става да свим оптуженима треба бити изречена осуђујућа пресуда, као и да почињени злочини требају бити санкционисани строжијом казном, те је због тога изјављена жалба на првостепену пресуду.

Обје жалбе из Посебног одјела за ратне злочине, у законском року, отпремљене су према Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba