Vijesti

ULOŽENE ŽALBE NA PRVOSTUPANJSKE PRESUDE U PREDMETIMA ZA RATNE ZLOČINE U GLAMOČU I LOKANJU

15.07.2022. 14:14

Tužitelji Posebnog odjela za ratne zločine, nakon zaprimanja prvostupanjskih presuda, u zakonskom roku izjavili su žalbe na presude.

 

ULOŽENE ŽALBE NA PRVOSTUPANJSKE PRESUDE U PREDMETIMA ZA RATNE ZLOČINE U GLAMOČU I LOKANJU

U predmetu protiv Suvara Duška, optuženog za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava bošnjačke nacionalnosti na području Glamoča 1992. godine, žalba je uložena na visinu kazne od 6 godina zatvora, koja je izrečena prvostupanjskom presudom, kao i odluku o imovinsko-pravnom zahtjevu oštećenih žrtava. Tužiteljstvo BiH smatra da težina počinjenog zločina iziskuje strožiju kaznu, kao i da sud treba udovoljiti i usvojiti odštetni zahtjev oštećenih žrtava, te je zbog navedenog izjavljena žalba na presudu.

Također, postupajući tužitelj u predmetu za zločine protiv čovječnosti  nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Lokanju kod Zvornika, 1992. godine, uložilo je žalbu na prvostupanjsku presudu.

Presudom u predmetu Goran Maksimović i dr. su četvorica optuženih osuđeni na zatvorske kazne jedan od 8, a trojica po 15 godina zatvora, a četvorica optuženih oslobođeni optužbi.  Žalba je uložena na oslobađajući dio presude, kao i na visinu izrečene kazne optuženima koji su oglašeni krivim.

U počinjenom ratnom zločinu nad kolonom civila u mjestu Lokanj zarobljeno je 86 civilnih žrtava, od kojih je 67 ubijeno.

Tužiteljstvo je stava da svim optuženima treba biti izrečena osuđujuća presuda, kao i da  počinjeni zločini trebaju biti sankcionirani strožijom kaznom, te je zbog toga izjavljena žalba na prvostupanjsku presudu.

Obje žalbe iz Posebnog odjela za ratne zločine, u zakonskom roku, otpremljene su prema Sudu BiH.

 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba