Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH I GRANIČNA POLICIJA REALIZUJU AKCIJU U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

07.07.2022. 09:14

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju od ranih jutarnjih sati koordinira aktivnosti policijskih službenika Granične policije BiH koji vrše pretrese na 8 lokacija, u odnosu na veći broj osumnjičenih osoba. Pretresi se vrše na području Tuzle, Zvornika, Brčko distrikta BiH i Konjica.

TUŽILAŠTVO BiH I GRANIČNA POLICIJA REALIZUJU AKCIJU U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

Tokom istrage u operativnoj akciji “Insider” prikupljeni su dokazi da su pripadnici organizovane kriminalne grupe, u dužem vremenskom periodu stupali u kontakt sa pripadnicima migrantske populacije koji nezakonito borave u Bosni i Hercegovini, te za novčanu naknadu vršili skrivanje, organizovanje, prevoz i krijumčarenje ilegalnih migranata prema teritoriji R Hrvatske, te dalje prema zemljama EU.

Izvršenjem krivičnih djela osumnjičeni su ostvarivali veliku imovinsku korist, te nanosili štetu sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovinu u odnosu na krivična djela povezana sa ilegalnim migracijama.

Osumnjičeni se terete za krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela i krijumčarenje ljudi. Nakon što se provedu istražne radnje i pretresi, postupajuća tužiteljica dat će upute o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba