Вијести

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ОДРЖАО САСТАНАК СА ЗВАНИЧНИЦИМА ЦЕНТРАЛНЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ ПОСВЕЋЕН ОСИГУРАЊУ ЗАКОНИТОСТИ И БЕЗБЈЕДНОСТИ ИЗБОРНОГ ПРОЦЕСА

05.07.2022. 13:46

У Тужилаштву Босне и Херцеговине одржан је састанак в.д. главног тужиоца Миланка Кајганића, његовог замјеника, као и тужиоца Тужилаштва БиХ са делегацијом Централне изборне комисије БиХ, на челу са предсједником Суадом Арнаутовићем.

 

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ОДРЖАО САСТАНАК СА ЗВАНИЧНИЦИМА ЦЕНТРАЛНЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ ПОСВЕЋЕН ОСИГУРАЊУ ЗАКОНИТОСТИ И БЕЗБЈЕДНОСТИ ИЗБОРНОГ ПРОЦЕСА

Централне теме састанка односиле су се на законитост и безбједност предстојећег изборног процеса у Босни и Херцеговини.

Званичници двију институција истакли су да се прате све појаве и дешавања које могу указивати на евентуалну угроженост и незаконито дјеловање у вези изборног процеса како у фази пријава и текућих припрема за предстојеће Опште изборе, тако и у наставку процеса у наредном периоду када се очекује интензивна изборна кампања, као и сам изборни процес 2. октобра 2022. године.

В.д. главног тужиоца, Миланко Кајганић, истакао је да ће Тужилаштво БиХ дати пуну подршку осигурању законитости и безбједности изборног процеса у свим сегментима из своје надлежности, као и да се у сарадњи са партнерским институцијама и агенцијама за провођење закона, већ врше договори и потребне припремне активности.

Истакао је да ће се инсистирати на успостављању механизама, који ће грађанима и субјектима који учествују у изборном процесу осигурати брзо пријављивање било каквих незаконитости у вези изборног процеса, како у БиХ, тако и у иностранству, као и да ће се са партнерским институцијама договорити механизими брзог реаговања и документовања било каквих незаконитости и могућих кривичних дјела повезаних са изборним процесом.

На састанку је истакнуто да ће ЦИК БиХ и Тужилаштво БиХ заједнички радити како би се спријечиле и отклониле све потенцијалне опасности угрожавања изборног процеса, а такође успоставили и механизми који ће довести до ефикасног докуметовања и процесуирања починилаца кривичних дјела, уколико се иста евидентирају.

https://we.tl/t-9IJpDzFoc2


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba