Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽITELJA ODRŽAO SASTANAK SA DUŽNOSNICIMA SREDIŠNJEG IZBORNOG POVJERENSTVA POSVEĆEN OSIGURANJU ZAKONITOSTI I SIGURNOSTI IZBORNOG PROCESA

05.07.2022. 13:46

U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine održan je sastanak v.d. glavnog tužitelja Milanka Kajganića, njegovog zamjenika, kao i tužitelja Tužiteljstva BiH sa izaslanstvom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, na čelu sa predsjednikom Suadom Arnautovićem.

V.D. GLAVNOG TUŽITELJA ODRŽAO SASTANAK SA DUŽNOSNICIMA SREDIŠNJEG IZBORNOG POVJERENSTVA POSVEĆEN OSIGURANJU ZAKONITOSTI I SIGURNOSTI IZBORNOG PROCESA

Središnje teme sastanka odnosile su se na zakonitost i sigurnost predstojećeg izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Dužnosnici dviju institucija istakli su da se prate sve pojave i dešavanja koje mogu ukazivati na eventualnu ugroženost i nezakonito djelovanje u svezi izbornog procesa kako u fazi prijava i tekućih priprema za predstojeće Opće izbore, tako i u nastavku procesa u narednom razdoblju kada se očekuje intenzivna izborna kampanja, kao i sam izborni proces 2. listopada 2022. godine.

V.d. glavnog tužitelja, Milanko Kajganić, istakao je da će Tužiteljstvo BiH dati punu potporu osiguranju zakonitosti i sigurnosti izbornog procesa u svim segmentima iz svoje nadležnosti, kao i da se u suradnji sa partnerskim institucijama i agencijama za provedbu zakona već vrše dogovori i potrebne pripremne aktivnosti.

Istakao je da će se inzistirati na uspostavljanju mehanizama koji će građanima i subjektima koji sudjeluju u izbornom procesu osigurati  brzo prijavljivanje bilo kakvih nezakonitosti u svezi izbornog procesa kako u BiH, tako i u inozemstvu, te će se sa partnerskim institucijama dogovoriti mehanizimi brzog reagiranja i dokumentiranja bilo kakvih nezakonitosti i mogućih kaznenih djela povezanih sa izbornim procesom.

Na sastanku je istaknuto da će SIP BiH i Tužiteljstvo BiH zajednički raditi kako bi se spriječile i otklonile sve potencijalne opasnosti ugrožavanja izbornog procesa, a također uspostavili i mehanizmi koji će dovesti do učinkovitog dokumetiranja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela, ukoliko se ista evidentiraju.

https://we.tl/t-9IJpDzFoc2


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba