Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA ODRŽAO SASTANAK SA ZVANIČNICIMA CENTRALNE IZBORNE KOMISIJE POSVEĆEN OSIGURANJU ZAKONITOSTI I SIGURNOSTI IZBORNOG PROCESA

05.07.2022. 13:46

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine održan je sastanak v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića, njegovog zamjenika, kao i tužioca Tužilaštva BiH sa delegacijom Centralne izborne komisije BiH, na čelu sa predsjednikom Suadom Arnautovićem.

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA ODRŽAO SASTANAK SA ZVANIČNICIMA CENTRALNE IZBORNE KOMISIJE POSVEĆEN OSIGURANJU ZAKONITOSTI I SIGURNOSTI IZBORNOG PROCESA

Centralne teme sastanka odnosile su se na zakonitost i sigurnost predstojećeg izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Zvaničnici dviju institucija istakli su da se prate sve pojave i dešavanja koje mogu ukazivati na eventualnu ugroženost i nezakonito djelovanje u vezi izbornog procesa kako u fazi prijava i tekućih priprema za predstojeće Opšte izbore, tako i u nastavku procesa u narednom periodu kada se očekuje intenzivna izborna kampanja, kao i sam izborni proces 2. oktobra 2022. godine.

V.d. glavnog tužioca, Milanko Kajganić, istakao je da će Tužilaštvo BiH dati punu podršku osiguranju zakonitosti i sigurnosti izbornog procesa u svim segmentima iz svoje nadležnosti, kao i da se u saradnji sa partnerskim institucijama i agencijama za provođenje zakona već vrše dogovori i potrebne pripremne aktivnosti.

Istakao je da će se insistirati na uspostavljanju mehanizama koji će građanima i subjektima koji učestvuju u izbornom procesu osigurati  brzo prijavljivanje bilo kakvih nezakonitosti u vezi izbornog procesa kako u BiH, tako i u inostranstvu, te će se sa partnerskim institucijama dogovoriti mehanizimi brzog reagovanja i dokumentovanja bilo kakvih nezakonitosti i mogućih krivičnih djela povezanih sa izbornim procesom.

Na sastanku je istaknuto da će CIK BiH i Tužilaštvo BiH zajednički raditi kako bi se spriječile i otklonile sve potencijalne opasnosti ugrožavanja izbornog procesa, a također uspostavili i mehanizmi koji će dovesti do efikasnog dokumetovanja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela, ukoliko se ista evidentiraju.

https://we.tl/t-9IJpDzFoc2


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba