Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVEDENA AKCIJA KODNOG NAZIVA “BLINKER” U BORBI PROTIV NEOVLAŠTENOG PROMETA AKCIZNIH PROIZVODA

28.06.2022. 11:55

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i Upravom za indirektno oporezivanje BiH, realizovali pretrese na pet lokacija na području opštine Šamac i priveli četiri osumnjičena lica. Pretres je izvršen naknadno i za peto osumnjičeno lice za koje se utvrdilo da posjeduje predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVEDENA AKCIJA KODNOG NAZIVA “BLINKER” U BORBI PROTIV NEOVLAŠTENOG PROMETA AKCIZNIH PROIZVODA

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičena lica duže vrijeme bavila nedozvoljenom trgovinom duhana na način da su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal nezakonito nabavljali veće količine duhana, pripremali u oblik pogodan za konzumaciju, te prodavali i stavljali u promet na teritoriji BiH akciznu robu – duhanske prerađevine koje nisu bile obilježene kontrolnim markicama.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto 750 kilograma duhana, mašina za rezanje duhana, vaga, jedna automatska i poluautomatska puška, određena količina municije, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Lica koja su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičena su za krivično djelo iz člana 250. organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom iz člana 210a. nedozvoljen promet akciznih proizvoda KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH, sa partnerskim institucijama i agencijama, radi na većem broju predmeta koji se odnose na nedozvoljen promet duhanskih akciznih proizvoda u velikim količinama, kojim se ostvaruje velika nezakonita imovinska korist za počinioce, a nanosi se šteta budžetu i svim građanima BiH.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba