Вијести

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА САСТАО СЕ СА ВИСОКИМ КОМЕСАРОМ УН-а ЗА ЉУДСКА ПРАВА

22.06.2022. 15:56

У Тужилаштву БиХ одржан је састанак в.д. главног тужиоца Миланка Кајганића са високим комесаром УН-а за људска права, гђом Michelle Bachelet, њеним сарадницима и званичницима Мисије УН-а у Босни и Херцеговини.

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА САСТАО СЕ СА ВИСОКИМ КОМЕСАРОМ УН-а ЗА ЉУДСКА ПРАВА

С обзиром да је фокус посјете високе званичнице УН-а промоција заштите људских права, централне теме састанка односиле су се на рад Тужилаштва Босне и Херцеговине у процесу јачања владавине права и заштите људских права жртава и оштећених лица, као и свих грађана Босне и Херцеговине.

В.д. главног тужиоца упознао је гђу Bachelet са активностима тужилаштва у свим областима рада институције, које укључују и предмете заштите равноправности полова, процесуирање кривичних дјела повезаних са говором мржње, заштиту мигрантске популације у предметима илегалних миграција, као и заштиту жртава, свједока и оштећених у свим предметима у којима поступа Тужилаштво БиХ.

Надаље, Тужилаштво БиХ законом је надлежно за кривична дјела која се везују за изборни процес у БиХ, па је в.д. главног тужиоца упознао званичнике УН-а са напорима који се предузимају на заштити интегритета, законитости и безбједности предстојећег изборног процеса у Босни и Херцеговини који предстоји за неколико мјесеци.

Заједнички закључак састанка је да је заштита људских права врло битан сегмент рада правосудних институција, као и процеса очувања демократских стандарда у Босни и Херцеговини.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba