Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽITELJA SASTAO SE SA VISOKIM KOMESAROM UN-a ZA LJUDSKA PRAVA

22.06.2022. 15:56

U Tužiteljstvu BiH održan je sastanak v.d. glavnog tužitelja Milanka Kajganića sa visokim komesarom UN-a za ljudska prava, gđom Michelle Bachelet, njenim suradnicima i dužnosnicima Misije UN-a u Bosni i Hercegovini.

 

V.D. GLAVNOG TUŽITELJA SASTAO SE SA VISOKIM KOMESAROM UN-a ZA LJUDSKA PRAVA

S obzirom da je fokus posjete visoke dužnosnice UN-a promocija zaštite ljudskih prava, središnje teme sastanka odnosile su se na rad Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u procesu jačanja vladavine prava i zaštite ljudskih prava žrtava i oštećenih osoba, kao i svih građana Bosne i Hercegovine.

V.d. glavnog tužitelja upoznao je gđu Bachelet sa aktivnostima tužiteljstva u svim oblastima rada institucije, koje uključuju i predmete zaštite ravnopravnosti spolova, procesuiranje kaznenih djela povezanih sa govorom mržnje, zaštitu migrantske populacije u predmetima ilegalnih migracija, kao i zaštitu žrtava, svjedoka i oštećenih u svim predmetima u kojima postupa Tužiteljstvo BiH.

Nadalje, Tužiteljstvo BiH zakonom je nadležno za kaznena djela koja se vezuju za izborni proces u BiH, pa je v.d. glavnog tužitelja upoznao dužnosnike UN-a, sa naporima koji se poduzimaju na zaštiti integriteta, zakonitosti i sigurnosti predstojećeg izbornog procesa u Bosni i Hercegovini koji predstoji za nekoliko mjeseci.

Zajednički zaključak sastanka je da je zaštita ljudskih prava vrlo bitan segment rada pravosudnih institucija, kao i procesa očuvanja demokratskih standarda u Bosni i Hercegovini.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba