Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD 75.949 KM

22.06.2022. 14:12

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv PEŠTALIĆ NAKIBE, rođene 1954. godine u mjestu Humci, općina Lopare, državljanke BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD 75.949 KM

Optužena se tereti da je, postupajući kao direktor u pravnom licu „Top-gradnja“ d.o.o. Gradačac, prilikom prenosa vlasništva nad novosagrađenim nekretninama u stambeno poslovnom objektu, prema kome se prenos prava raspolaganja u okviru tih objekata smatra prometom i podliježe oporezivanju porezom na dodatnu vrijednost, u namjeri da izbjegne obračun, prijavu i plaćanje PDV-a, u poreznoj prijavi za porezni period nije iskazala ukupan ostvareni promet, te je na taj način, sa ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a oštetila budžet BiH u ukupnom iznosu od 75.949 KM.

Optužena je, u namjeri da izbjegne plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, pružila lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, koji su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je  počinila  krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba