Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA

23.05.2022. 13:44

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv EMRAHA MUJANOVIĆA, zvanog „Emčo“, rođenog 1993. godine u Srebrenici.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA

Optuženi se tereti da je, djelujući kao član organizirane skupine za krijumčarenje ljudi, u okviru zajedničkog plana i prethodnog dogovora, u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi za sebe i druge, prihvatom i prijevozom omogućio migrantima nezakonit boravak na području BiH. Navedeni migranti su prethodno od strane organizatora i članova skupine ilegalno prevedeni čamcem preko rijeke Drine, granične crte iz R Srbije u BiH, a sve u cilju daljnjeg prebacivanja u zemlje EU.

Optuženi je nakon preuzimanja i prigodom nedozvoljenog tranzita migranata kroz teritorij BiH otkriven i spriječen zaustavljanjem od strane policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH-SIPA, na magistralnom putu u mjestu Glogova, općina Bratunac, koji su pregledom zatekli 14 ilegalnih migranta državljana Egipta.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz člana 189a. stav 2. i krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakona  Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je nakon toga istu i potvrdio.

Redigovana optužnica


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba