Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ЗБОГ РАТНИХ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ РОГАТИЦЕ

17.05.2022. 08:48

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ЗБОГ РАТНИХ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ РОГАТИЦЕ

1. Нешковић Зорана, рођеног 1965. године у Рогатици

2. Пантовић Панте, рођеног 1948. године у Сарајеву

3. Ђерић Славише, зв. ”Ђера”, рођеног 1973. године у Рогатици

4. Ујић Ненада, рођеног 1972. године у Рогатици

5. Деспет Пере, рођеног 1963. године у Рогатици.

Оптужени се терете да су за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у другој половини 1995. године, као припадници Војне полиције ВРС, оптужени Нешковић у својству командира затвореничког објекта у капацитетима пољопривредног добра “Расадник” у Рогатици, а остали оптужени у својству стражара у поменутом објекту, поступали супротно Женевским конвенцијама о заштити цивилних лица за вријеме рата.

У оптужници се наводи да је у наведеном објекту, крајем мјесеца јула 1995. године, било затворено цивилно становништво бошњачке националности са подручја Рогатице, Жепе и Сребренице, више од 40 затвореника, међу којима највећим дијелом старијих лица старости од око 60 година, два малољетна лица, као и више од 10 лица којима је била потребна љекарска помоћ, а који су отети из конвоја под пратњом међународних снага на путу Жепа – Кладањ.

Оптужени се терете да су вршили вишеструко премлаћивање, пљачкање, сексуално злостављање и понижавање и друге врсте тешког злостављања затвореника, а већина жртава задобила је тешке физичке и психичке повреде и нарушења здравља, чије посљедице и данас осјећају.

Такође, оптужени се терете за убиство једног затвореника који је био вјерски службеник, који је изведен из објекта и убијен пуцањем из ватреног оружја.

Оптужени се терете за кривично дјело - ратни злочин против цивилног становништва из члана 142. став 1. преузетог КЗ-а СФРЈ, а наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 45 свједока, од чега 3 свједока са додијељеним мјерама заштите, 2 вјештака и прилагањем више од 150 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba