Vijesti

REGIONALNA KONFERENCIJA O PROCESUIRANJU KAZNENIH DJELA POVEZANIH SA KRIPTOVANIM APLIKACIJAMA I CYBER KRIMINALOM ODRŽAVA SE U SARAJEVU

28.04.2022. 12:48

Konferencija tužitelja u okviru Savjetodavne grupe tužitelja Jugoistočne Europe (SEEPAG) na kojoj sudjeluju tužitelji i specijalističko osoblje iz više zemalja Jugoistočne Europe (Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Bugarska, Mađarska, Albanija, Moldavija, Rumunjska i Turska), uz sudionike iz Europske pravosudne mreže i Kraljevine Belgije, održava se u Sarajevu u organizaciji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.
Video inserte sa konferencije možete pogledati OVDJE

REGIONALNA KONFERENCIJA O PROCESUIRANJU KAZNENIH DJELA POVEZANIH SA KRIPTOVANIM APLIKACIJAMA I CYBER KRIMINALOM ODRŽAVA SE U SARAJEVU

Na početku konferencije,  sudionicima se obratio v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Milanko Kajganić, koji predsjedava SEEPAG-om, te istakao važnost ovakvog načina borbe protiv najtežih oblika kriminala, u okviru koje Tužiteljstvo BiH već postupa u predmetima u kojima je obuhvaćeno više desetina osumnjičenih osoba iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a u predmetima se realizira međunarodna suradnja kao i zajednički istražni timovi.

U okviru ove stručne specijalističke konferencije pod nazivom “Enkriptovane aplikacije kao alati za činjenje krivičnih djela i kriptovalute, poteškoće u istrazi i krivičnom gonjenju”, bit će iznesene stručne prezentacije i analize sačinjene od strane vrhunskih eksperata u ovoj oblasti iz zemalja regije i Europske unije.

U proteklih nekoliko mjeseci, u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona realizirane su aktivnosti u procesuiranju teških oblika organiziranog i međunarodnog kriminala, što je dovelo do prakse korištenja novih instrumenata u međunarodnoj borbi protiv teškog kriminala.

Zbog toga je potrebno da zemlje EU sa zemljama regiona razmijene najbolja iskustva u ovoj oblasti jačanja vladavine prava radi učinkovite borbe protiv struktura organiziranog kriminala sa visokotehnološkim elementima.

Download link
https://we.tl/t-pA88Lj5FxS

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba