Вијести

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ МРМКС-у

06.04.2022. 14:32

У Тужилаштву БиХ одржан је редовни радни састанак  в.д. главног тужиоца Миланка Кајганића, као и званичника Посебног одјела за ратне злочине са главним тужиоцем при МРМКС-у, Sergeom Brammertzom и његовим сарадницима.

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА ГЛАВНИМ ТУЖИОЦЕМ ПРИ МРМКС-у

Састанак је одржан у оквиру редовних активности сарадње између тужилаштава у заједничким напорима у борби против некажњености ратних злочина.

В.д. главног тужиоца Кајганић упознао је колеге из Канцеларије тужиоца из Ден Хага са активностима које проводи Посебни одјел за ратне злочине и Тужилаштво БиХ, оствареним резултатима у 2021. и 2022. години, као и плану активности за остварење што бољих резултата у 2022. години у процесуирању предмета ратних злочина.

На састанку је истакнута важност регионалне сарадње тужилаштава у кривичном процесуирању предмета ратних злочина коју подржава тужилац Brammertz а која је кључна за процесуирање већег броја предмета.

Надаље, званичници Тужилаштва БиХ и Посебног одјела за ратне злочине упознали су представнике Канцеларије тужиоца при МРМКС-у о раду и активностима на предметима који су у одређеним процесним фазама били у МКСЈ-у и МРМКС-у, као што су предмети Стандардне ознаке “А”, а такође презентовани су и резултати у области трансфера мање сложених предмета из Тужилаштва БиХ, тужилаштвима у оба БХ ентитета и Брчко дистрикту БиХ.

Главни тужилац Brammertz изразио је подршку Тужилаштву БиХ у наставку активности у борби против некажњивости ратних злочина те такође истакао важност регионалне сарадње како би се заједничким напорима остварили што бољи резултати у процесуирању предмета ратних злочина.

Тужилаштво БиХ и Канцеларија тужиоца при МРМКС-у остварују готово свакодневну сарадњу и комуникацију у заједничкој мисији а то је откривање, процесуирање и кажњавање ратних злочина почињених у Босни и Херцеговини.

Приликом посјете главни тужилац Brammertz обишао је и нове просторије Тужилаштва БиХ.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba