Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОРУЖЈА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ

05.04.2022. 13:39

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОРУЖЈА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ

- РАМЕ МУЈКИЋА (алиас Валентин Захировић) рођеног 1957. године у  Бањој Луци, држављанина БиХ,

- ВЕРЕ МУЈКИЋ, рођене 1961. године у Републици Хрватској, држављанке БиХ, и

- ЕЛДАРА ХОЏИЋА, рођеног 1980. године у Тузли, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су током 2017. године у Бањој Луци, након што је првооптужени неовлаштено набавио веће количине оружја,  вршили превоз и посредовали ради кријумчарења веће количине оружја и то:  ручних бомби, пиштоља, аутоматских пушака, те других врста оружја и муниције без дозволе прописане законима БиХ, а ради даљег транспорта и продаје купцима на илегалном тржишту у Шведској.

Наведени оптужени се терете за међународно кријумчарење веће количине оружја и војне опреме која је била намијењена илегалном тржишту оружја на подручју Шведске, а откривена је и заплијењена на граничном прелазу у Р Словенији.

Оптужени су дужи временски период били недоступни правосуђу БиХ, а у њиховом лишењу слободе остварена је сарадња са партнерским институцијама Краљевине Шведске.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана  193. став 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba