Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE OPTUŽENE ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ORUŽJA I VOJNE OPREME

05.04.2022. 13:39

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE OPTUŽENE ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ORUŽJA I VOJNE OPREME

- RAME MUJKIĆA (alias Valentin Zahirović) rođenog 1957. godine u  Banja Luci, državljanina BiH,

- VERE MUJKIĆ, rođene 1961. godine u Republici Hrvatskoj, državljanke BiH, i

- ELDARA HODŽIĆA, rođenog 1980. godine u Tuzli, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su tokom 2017. godine u Banja Luci, nakon što je prvooptuženi neovlašteno nabavio veće količine oružja,  vršili prevoz i posredovali radi krijumčarenja veće količine oružja i to:  ručnih bombi, pištolja, automatskih pušaka, te drugih vrsta oružja i municije bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u Švedskoj.

Navedeni optuženi se terete za međunarodno krijumčarenje veće količine oružja i vojne opreme koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu oružja na području Švedske, a otkrivena je i zaplijenjena na graničnom prelazu u R Sloveniji.

Optuženi su duži vremenski period bili nedostupni pravosuđu BiH, a u njihovom lišenju slobode ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama Kraljevine Švedske.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana  193. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba